Efter 16 dejlige år har jeg besluttet at nedlægge Rebeccas Outlet.
I årenes løb har jeg solgt sko, parykker, film, bøger, tøj og smykker, og et par år forhandlede jeg den engelske Tranny Guide til salg i hele Skandinavien. Alle som havde lyst til at købe noget blev inviteret hjem til en kop kaffe og se lidt nærmere på udvalget inden de bestemte sig. Og helt ærligt, så var det at sælge ikke særlig væsentligt; men det var en mulighed for at skabe kontakt på en uforpligtende måde.
Mange transvestitter som levede lidt i det skjulte har da også brugt anledningen til at komme og få en fortrolig snak, og jeg har haft den store fornøjelse at kunne følge flere af dem i deres udvikling, og se dem blomstre op som mennesker.
Der er heldigvis sket en utrolig udvikling siden 1999. I dag er det langt lettere at få kontakt med ligesindede via de sociale medier, og efterhånden kan alt handles ind i på nettet, hvis man som mand ikke helt har mod på at gå ind i en butik og købe dametøj og sko. Så alt i alt synes jeg tiden var inde til at nedlægge min outlet; men jeg inviterer som altid på en god kop kaffe og en hyggelig venindesnak, sådan i al fortrolighed.
Kærlig hilsen Rebecca

2005

 

Du får lige lidt
dansk filmhistorie

Helge Kjærulff-Schmidt spillede kvinde i den danske film fra 1946 'Op med lille Martha'. Vidste du det? Selv anede jeg det ikke før den dag jeg stod med en brugt VHS videokassette i hånden. 


Op Med Lille Martha

Historien i Op med lille Martha minder påfaldende meget om en af mine absolutte yndlingsfilm Some like it Hot fra 1959, eller også er det omvendt! I hvert fald er det ret sjovt at tænke på at dette danske lystspil er produceret 13 år tidligere. Op med lille Martha er en næsten glemt perle i dansk filmhistorie, og samtidig lidt en kultfilm i transvestitkredse.

Pudsigt nok er denne film næsten tidsaktuel igen da handlingen starter i en lille dansk provinsby, Rødkøbing, i året 2006. En meget gammel mand og hans lille oldebarn slår sig ned på soklen af en statue, og manden beretter om den ejendommelige kvinde, statuen forestiller. Hendes navn var Martha Fagernæs og hun virkede i byen omkring 1946. Og så er historien den, at statuedamen Martha ikke er noget dame - men en mand der hedder Per! 
Og det hele starter med, at den arbejdsløse trommeslager Per en dag ser en annonce i avisen, hvor en dametrio søger en Janitshar. Lidt spøjs gangart og skørter, og Per er antaget under navnet Martha. Trioen kommer til Rødkøbing, hvor byens borgmesterfrue bliver hjerteveninde med den stakkels mand. Og så ruller den helt store forviklingskomedie. Via byens kvindeforening ender Per på Christiansborg, hvor han/hun gør Hustruloven til sin mærkesag! I dag blot et muntert lystspil med Helge Kjærulff-Schmidt på slap line, men i 1946 kaldte en forarget presse filmen for en "transvestitfarce", og fortsatte: "man spøger med landets kvindeforeninger og Rigsdagens virke..."

Filmen er fra 1946 og indspillet i sort/hvid. Sandre Metronome genudgav den i 2014 på DVD som del af serien Danske Klassikere.

Fram för lilla Märta
Når man dykker ned i filmhistorien finder man ofte mange sjove informationer. Historien om Op med lille Martha viser sig nemlig at have en svensk forhistorie, da den selv samme film blev indspillet i Sverige året før under titlen Fram för lilla Märta. Det var tidligere almindeligt at populære danske og svenske film blev indspillet på begge sprog med det samme hold skuespillere, bl.a. en række lystspil med Marguerite Viby som talte et udmærket svensk.
Fram för lilla Märta havde Sveriges populæreste skuespiller Stig Järrel i hovedrollen som den arbejdsløse musiker Sture der klæder sig i dametøj for at få arbejde i et dameorkester. Filmen blev årets største biografsucces i Sverige, og så har det jo ligget lige for at forsøge at gentage succesen på dansk med den folkekære Helge
Kjærulff-Schmidt i hovedrollen.

Også Fram för lilla Märta er overspillet på DVD og kan købes på bl.a. CDON.COM